Dalton leer- en leefschool op Campus Portus

Sinds het schooljaar 2016 – 2017 bouwt het Lyceum de Dalton leer- en leefschool op campus Portus uit. Dit vernieuwend onderwijs vindt plaats op een fijne locatie langs de Reep, een knap staaltje groene stadsontwikkeling. Op campus Portus leggen we het leren opnieuw in handen van de leerlingen.

Hoe werkt dit precies?

Vergeet even de traditionele vorm van onderwijs, waarbij leerlingen in duidelijk afgebakende lesblokken van 50 minuten les krijgen van een andere leerkracht. Op de leef- en leerschool zit het leren verwerkt in keuze- en instructietijd en verschillende projecten. Leerlingen gaan zelfstandig en in groep aan de slag. Zo leren ze essentiële vaardigheden zoals plannen, samenwerken en omgaan met verantwoordelijkheid. Belangrijk is de warme, huiselijke omgeving waar een leerling zich goed kan voelen.

Onderwijs op een leef- en leerschool is geen vrijblijvend onderwijs, integendeel. De leerkracht heeft nog steeds een belangrijke, zij het iets andere rol. Hier inspireert, motiveert en begeleidt de leerkracht dit leerproces en legt hij of zij de lat steeds iets hoger. Instructietijd wordt afgewisseld met begeleid zelfstandig leren en onderzoeksprojecten. Zo blijven leerlingen gemotiveerd en kunnen ze voortdurend groeien en hun vaardigheden aanscherpen.

Het spreekt voor zich dat we de kwaliteit streng bewaken en ons hiervoor baseren op de goedgekeurde leerplannen. Aan het einde van de rit zijn de leerlingen stevig gewapend met de nodige kennis en vaardigheden om door te stromen naar ‘traditioneel’ onderwijs in de tweede en derde graad.

Een week in de Dalton leer- en leefschool kan er zo uitzien:
dalton
Lessentabel 1 A-stroom Dalton leer- en leefschool projectwerking