Waarom deze richting kiezen?

Steek je graag de handen uit de mouwen? Wil je na het secundair onderwijs meteen de stap zetten naar de arbeidsmarkt? Kies dan voor het beroepsvoorbereidend jaar kantoor-verkoop en verzorging-voeding!

Naast een basisvorming bevat je lesrooster in de B-stroom 18 keuze-uren. Deze bereiden je voor op verschillende BSO-richtingen.

Het luik Kantoor - verkoop bestaat uit drie uur dactylografie en vijf uur handel. Hier maak je kennis met enkele kantoorjobs en beroepen die te maken hebben met kopen en verkopen. Waar moet een goede verkoper zo allemaal op letten? Hoe maak je bestellingen, bereken je inkomsten en uitgaven, wat zijn de verschillende manieren van betalen? Het komt allemaal aan bod tijdens deze uren.

Daarnaast krijg je in deze richting negen lesuren die te maken hebben met verzorgingstechnieken, huishoudkunde en voeding. Hier maak je kennis met enkele beroepen waarbij zorgen voor een ander centraal staat, zoals kinderverzorgster of gezinshulp. Daarbij is kennis over het menselijk lichaam en de zorg ervoor zeer belangrijk. Bovendien leer je over voedingsmiddelen, hoe je een leefruimte onderhoudt en hoe je zorg draagt voor je kleding.

In de eerste graad B-stroom en in de tweede en derde graad BSO werken we met ‘NEST’, een aanpak waarbij we kiezen voor een huiselijke sfeer waarin de leerlingen zelf hun leerproces in handen nemen. Hiermee bieden we een antwoord op problemen als schoolmoeheid, faalangst en uitval.

Wat hierna?

Na dit jaar kies je welk van de twee domeinen het best aansluit bij jouw interesses en talenten. Aan het Lyceum heb je in de tweede graad de keuze uit de BSO-richtingen Verkoop en Verzorging-voeding.

Lessentabel 2 beroepsvoorbereidend jaar met beroepenvelden kantoor-verkoop en verzorging-voeding NEST

BASISVORMING

PAV 8
Frans 2
Levensbeschouwelijk vak 2
Lichamelijke opvoeding 3
Plastiche opvoeding 1

beroepenveld kantoor - verkoop

Nederlands 1
Handel, kantoortechnieken, toegepaste informatica, dactylografie 6
Burgerschap 1
Ondernemersschap 1

beroepenveld verzorging - voeding

Verzorgingstechnieken, voeding  en huishoudkunde 9

Totaal aantal lesuren

34