Steek je graag de handen uit de mouwen? Wil je na het secundair onderwijs meteen de stap zetten naar de arbeidsmarkt? Kies dan voor het beroepsvoorbereidend jaar Economie en organisatie en Maatschappij en welzijn (verzorging)

In de eerste graad B-stroom en in de tweede en derde graad BSO werken we met een ‘NEST’, een aanpak waarbij we kiezen voor een huiselijke sfeer waarin de leerlingen zelf hun leerproces in handen nemen. Hiermee bieden we een antwoord op problemen als schoolmoeheid, faalangst en uitval.

Over economie & organisatie

Het vak handel (kantoor-verkoop) is meer theoretisch. Veel aandacht gaat naar het correct spreken en schrijven in het Nederlands en het Frans. Daarnaast oefen je in het klasseren, kopiëren, beantwoorden en doorverbinden van telefoons. Je krijgt de kans om zelfstandig te werken met de computer. Je maakt kennis met enkele beroepen zoals bediende, telefonist en verkoper. Je leert waarop een verkoper moet letten en je oefent verkoopsgesprekken. Je leert bestellingen en verkoopfacturen maken, kosten en winsten berekenen, bedragen in euro omrekenen van en naar andere muntsoorten. Je leert ook over boekhouden, banken, belastingen en leningen.

Over maatschappij en welzijn

In het vak verzorging maak je kennis met beroepen waarbij je zorgt voor je medemens: kinderverzorgster, gezinshulp of hulp voor bejaarden en mensen met een beperking. De aandacht gaat zowel naar lichamelijke verzorging, gezonde voeding als naar de leef- en woonomgeving. Je leert zorgen voor de gezonde dagdagelijkse voeding en eenvoudige, smaakvolle en betaalbare gerechten klaarmaken en opdienen. Daarnaast leer je een leefruimte onderhouden en zorg dragen voor kledij en textiel. Ook het sorteren van de was, het wassen zelf, het plooien en het strijken van de eigen kledij krijgt aandacht.

Na dit jaar kies je welk van de twee domeinen het best aansluit bij jouw interesses en talenten. Aan het Lyceum heb je in de tweede graad de keuze uit de BSO-richtingen Verkoop en Verzorging-voeding.

Lessentabel 2 beroepsvoorbereidend jaar met basisoptie Economie en organisatie - Maatschappij en welzijn(verzorging) NEST

PAV 11
Frans 2