Waarom deze richting kiezen?

Ben je sterk sociaal voelend? Steek je graag de handen uit de mouwen? Wil je iets betekenen voor mensen die je hulp maar al te goed kunnen gebruiken? Werk je graag met jongeren? Dan is Jeugd- en gehandicaptenzorg de richting voor jou!

In deze studierichting krijg je een basisvorming met algemene vakken  en een  specifiek opleidingsgedeelte. Naast vakken zoals toegepaste biologie en verzorging voorziet de opleiding  een uitgebreid en veelzijdig opvoedkundig luik. Hierin leer je onder meer communiceren en omgaan met mensen met een beperking en krijg je ook psychologie en pedagogiek op je bord. Je maakt kennis met het werkveld van een opvoeder/begeleider en  verschillende stoornissen en beperkingen. Ook een stage maakt deel uit van deze opleiding, zodat je alles wat je geleerd hebt in de praktijk kan omzetten.

Deze richting is het logische vervolg op Sociale en technische wetenschappen in de tweede graad, maar is geen voorwaarde om in deze studierichting in te stappen.

Wat hierna?

Na de opleiding kan je verder studeren in het Hoger onderwijs, denk maar aan opleidingen als, Orthopedagogie, Ergotherapie, Leraren kleuter- of lager Onderwijs, Sociaal werk en Toegepaste psychologie . Wie wil, kan meteen aan het werk; bijvoorbeeld als gekwalificeerde opvoeder of begeleider van mensen met een beperking. De zorgsector vraagt nog steeds gediplomeerde en gemotiveerde werkkrachten.

Met deze studierichting kan je dus een diploma behalen van Secundair Onderwijs én de kwalificatie Opvoeder klasse 2A.

Lessentabel 3de graad jeugd- en gehandicaptenzorg

 

5de

6de

BASISVORMING

Aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 1 1
Levensbeschouwelijk vak 2 2
Lichamelijke opvoeding 2 2
Nederlands 3 3
Wiskunde 2 2

SPECIFIEK GEDEELTE

Biologie/Toegepaste biologie 2  
Expressie/Opvoedkunde/Verzorging 17 17
Toegepaste biologie / Verzorging   2

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

Toegepaste Informatica 1  

Totaal aantal lesuren

35

34