Waarom deze richting kiezen?

Droom je ervan om opvoeder of begeleider te worden? Geeft het je veel voldoening om kinderen en mensen met een beperking te helpen? Wil je je na je opleiding in het studiegebied Personenzorg nog meer specialiseren in het werken met deze mensen? Werk je graag samen met anderen in een team? Leefgroepenwerking is de opleiding voor jou!

Je kan instappen in september en februari. Dit specialisatiejaar is het ideale vervolg op een TSO-opleiding in het studiegebied Personenzorg (Sociale en technische wetenschappen) of een BSO-opleiding kinder- en bejaardenzorg, maar is geen voorwaarde om in deze richting in te stappen. . De opleiding is competentiegericht, dat wil zeggen dat je voortdurend sleutelt aan je kennis, vaardigheden en attitudes die vereist zijn in de job. Door samenwerking, zelfverantwoordelijkheid en reflecteren neem je je leerproces in eigen handen. Naast Nederlands, Expressietechnieken en Verzorging, zijn de leerinhouden geclusterd in functie van het verwerven van de vereiste competenties. Je leert precies hoe je kinderen, jongeren en personen met een beperking kan helpen en hun levenskwaliteit kan verbeteren. Daarnaast loop je ook 2x stage, bijvoorbeeld in een dagcentrum of een voorziening met woonondersteuning. Zo kan je meteen proeven van het beroepsleven.

Wat hierna?

Na afloop van deze opleiding krijg je een getuigschrift van opvoeder klasse 2A, waardoor je meteen aan het werk kan. De zorgsector is vandaag nog altijd een knelpuntberoep, waardoor je een hoge werkzekerheid hebt. Een professionele bacheloropleiding in een

verwante richting (denk maar aan ergotherapie of toegepaste psychologie) behoort ook tot de mogelijkheden, net als een andere se-n-se-opleiding.

Lessentabel 7de Se-N-Se leefgroepenwerking
 

7de

SPECIFIEK GEDEELTE

 
Expressie 2
Nederlands 2
Opvoedkunde 8
Stage Opvoedkunde 16
Verzorging 2

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

 
Lichamelijke opvoeding 2

Totaal aantal lesuren

32

Instappen kan in september en januari.