Maatschappelijke veiligheid

Inschrijvingen

Inschrijven is terug mogelijk op school: (Kortrijkssteenweg 12, voorzie zelf een mondmasker aub)

 • van woensdag 1 tot vrijdag 3 juli tussen 10 uur en 16 uur.
 • van maandag 17 tot maandag 31 augustus (enkel weekdagen) tussen 10 uur en 16 uur.

Infosessies en rondleidingen geven is helaas nog steeds niet toegestaan. Heb je nog vragen, twijfel je of deze richting iets voor jou is ... Kom langs op bovenstaande data of vul het formulier onderaan deze pagina in, en de opleidingsverantwoordelijke zal zo snel mogelijk contact met je op om al je vragen te beantwoorden. Via telefoon of videochat, alleen of samen met je ouders, kunnen we uitleg geven over deze uitzonderlijke opleiding en de werking van onze school. Uiteraard geven we dan ook antwoord op al je vragen. 

De veiligheidssector is booming!

De Gentse politie heeft dit jaar plaats voor 62 nieuwe agenten en kent daarmee haar grootste aanwervingsgolf ooit. Defensie rekruteert in 2020 een recordaantal van 2035 militairen. En ook in de private bewakingsbedrijven moeten duizenden vacatures worden ingevuld. Men is voortdurend op zoek naar stressbestendige, goed opgeleide mensen. 

Ons studiegebied maatschappelijke veiligheid vormt de perfecte voorbereiding! We bieden 2 opleidingen aan:

 • 7de Se-N-Se integrale veiligheid
 • 7de specialisatiejaar veiligheidsberoepen
De ideale voorbereiding op politieschool

Onze Se-n-Se-opleiding Integrale Veiligheid vormt de ideale springplank naar de politieschool! We bereiden onze leerlingen dan ook intensief voor op alle onderdelen van de selectieprocedure bij de politie. Dat gebeurt aan de hand van vaste theorielessen, maar ook via interessante gastsprekers en bezoeken aan verschillende politiediensten. Daarnaast oefenen we geregeld het functioneel parcours in (de fysieke proef) tijdens de sportlessen. Bovendien stomen we de leerlingen, onder begeleiding van een professionele jury van externen, klaar voor het gevreesde commissiegesprek. Tot slot worden ze getraind in veiligheidstechnieken die overal in de sector van pas komen: gepaste communicatieve vaardigheden, conflicthanterings- en zelfverdedigingstechnieken, EHBO, cultuurinzicht, omgang met diversiteit ...

Onze troeven

Experts

Onze leerkrachten weten waar ze het over hebben. Velen combineren een carrière bij de politie, de brandweer of in de bewakingssector met een (deeltijdse) lesopdracht. Daarnaast komen er heel wat gastsprekers uit diverse veiligheidssectoren op bezoek. Stuk voor stuk mensen die het klappen van de zweep kennen en hun ervaring graag met onze leerlingen delen.

Kennismaking met de praktijk

We slopen de muren van het klaslokaal. Door middel van 6 uren sport per week willen we onze leerlingen in vorm krijgen én hun teamspirit aanwakkeren. Daarnaast trekken we er geregeld op uit om de praktijk te zien en er meteen zelf van te proeven. Zo bezoeken we onder andere een politiekazerne, een legerbasis, de luchthaven, de douane in de haven, bewakingsfirma’s, een brandweerkazerne, een gevangenis, een forensisch psychiatrisch centrum en zoveel meer. Waar mogelijk, doen we actief mee!

Jobweek

Begin maart organiseren we een projectweek waarin we de studenten nóg dichter brengen bij hun toekomstige werkgevers. Onze ‘Jobweek’ vormt een combinatie van infosessies en actieve workshops. Aan het einde van de week voeren de leerlingen één-op-ééngesprekken met recruiters uit allerhande veiligheidssectoren (zo’n 15 bewakingsfirma’s, Defensie, politie, brandweer, gevangenissen, Douane, Securail, Stad Gent …). Heel wat leerlingen gaan aan het einde van deze week naar huis met verschillende jobaanbiedingen.

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Voor onze zevendejaars beschikken we over een aparte afdeling, waardoor deze leerlingen meer vrijheid genieten. Met vrijheid komt evenwel verantwoordelijkheid. Wijzigingen in het vaste lessenrooster zijn mogelijk, gezien de vele uitstappen en gastsprekers. Wanneer de leerlingen geen les hebben, kunnen zij binnen de school gebruik maken van de stille ruimtes of buiten de school even ontspannen. We verwachten dat leerlingen zich zelfstandig kunnen verplaatsen en steeds op tijd aanwezig zijn. Net zoals in het werkveld, is dit geen nine-to-five. Flexibiliteit, stiptheid en verantwoordelijkheidszin vormen belangrijke competenties binnen deze sector.

jaaroverzicht 2019-2020
7de Se-N-Se integrale veiligheid

Leerlingen die al een diploma secundair onderwijs op zak hebben en aan de slag willen bij de politie, de brandweer of in de bewakingssector, kunnen in 7IV terecht. Naast sport en talen krijgen ze specifieke vakken zoals politie, bewaking, recht en psychologie. Leerlingen die naar de politie willen, bereiden we extra voor.

Als alles goed loopt, sluiten de leerlingen het jaar af met een certificaat integrale veiligheid (dat hen vrijstelt van de cognitieve proeven bij de politie) en een resem aan attesten, waaronder het algemeen bekwaamheidsattest bewakingsagent, het attest voetbalsteward en verschillende brandweer en EHBO-attesten. Heel wat leerlingen gaan meteen aan de slag in de veiligheidssector; anderen stappen over naar een professionele bachelor integrale of maatschappelijke veiligheid.

Toelatingsvoorwaarden:

 • diploma secundair onderwijs
 • gunstig medisch geschiktheidsattest
 • blanco uittreksel uit het strafregister
 • Belgische of EU-nationaliteit
7de specialisatiejaar veiligheidsberoepen

Deze richting is er voor BSO-leerlingen die een diploma willen behalen en dromen van een carrière in de bewakingssector. Naast de algemene vakken (sport, talen, PAV en een levensbeschouwelijk vak) krijgen de leerlingen beroepsgerichte lessen zoals bewaking, recht en psychologie. Daarnaast is er veel aandacht voor leren op de werkplek. Wie slaagt, steekt in juni een diploma hoger secundair onderwijs op zak, samen met enkele waardevolle attesten zoals het bewakingsattest, enkele EHBO-attesten, een attest voetbalsteward en een attest gemeenschapswacht. Een perfecte voorbereiding op beroepen met een hoge werkzekerheid!

Toelatingsvoorwaarden:

 • getuigschrift 2e jaar 3e graad
 • gunstig medisch geschiktheidsattest
 • blanco uittreksel uit het strafregister
 • Belgische of EU-nationaliteit
Heb je nog vragen? Vul onderstaand formulier in.

Heb je nog vragen, twijfel je of deze richting iets voor jou is ... Vul dit formulier in, en de opleidingsverantwoordelijke zal zo snel mogelijk contact met je op om al je vragen te beantwoorden. Via telefoon of videochat, alleen of samen met je ouders, kunnen we uitleg geven over je studierichting naar keuze en de werking van onze school. Uiteraard geven we dan ook antwoord op al je vragen.

Lessentabel 7de Se-N-Se integrale veiligheid
  7de
Engels 2
Frans 2
Nederlands 3
Recht 2
Sport 6
Werkplekleren: Veiligheidstechniek 2

Veiligheidstechniek:

 • Brandweer
 • Communicatie
 • Conflicthantering
 • EHBO
 • Private-publieke veiligheid
 • Maatschappelijke en culturele vorming
 • Observatie, risico-inschatting en rapportering
 • Praktijk van bewakingsmethodes en -technieken
7

Politie: basis + voorbereiding selectieprocedure

2+2
   

Totaal aantal lesuren

28
Lessentabel 7de specialisatiejaar veiligheidsberoepen
  7de
Engels 2
Frans 2
Nederlands 2
Recht 4
Sport 6
Werkplekleren: Veiligheidstechniek 2

Veiligheidstechniek:

 • Brandweer
 • Communicatie
 • Conflicthantering
 • EHBO
 • Private-publieke veiligheid
 • Maatschappelijke en culturele vorming
 • Observatie, risico-inschatting en rapportering
 • Praktijk van bewakingsmethodes en -technieken
7

PAV

6
Levensbeschouwelijk vak 2

Totaal aantal lesuren

33