7 OK3 - Integrale veiligheid (vanaf 2025-2026)

7 OK3 - Integrale veiligheid (vanaf 2025-2026)

7 BSO Veiligheidsberoepen7 BSO Veiligheidsberoepen7 BSO Veiligheidsberoepen7 BSO Veiligheidsberoepen7 BSO Veiligheidsberoepen7 BSO Veiligheidsberoepen7 BSO Veiligheidsberoepen7 BSO Veiligheidsberoepen7 BSO Veiligheidsberoepen7 BSO Veiligheidsberoepen

Waarom deze richting kiezen?

Ben je sportief en niet bang van een portie adrenaline? Sta jij stevig in je schoenen? Kan je stressbestendig handelen in noodsituaties? Blijf je kalm in stresserende situaties? Wil je leren samenwerken of efficiënt reageren in noodsituaties? De opleiding Integrale veiligheid is zeker je aandacht waard.

Als je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden (medisch geschiktheidsattest, uittreksel strafregister, Diploma van secundair onderwijs (niveau OK3) is er geen specifieke vooropleiding nodig voor deze richting. De nadruk ligt dit jaar op praktijkgericht leren. Zes uur per week leer je de ins en outs van veiligheidstechniek, en zet je die kennis om in de praktijk.

Een goede lichamelijke conditie is essentieel voor een job in de veiligheidssector. Daarom krijg je veel sport.

Ook enkele talen maken deel uit van het pakket, zodat je Nederlands- en anderstaligen vlot te woord kan staan.

Wat hierna?

Eén of enkele van onderstaande studiebewijzen kunnen behaald worden:

Onze troeven

Experts

Onze leerkrachten weten waar ze het over hebben. Velen combineren een carrière bij de politie, de brandweer of in de bewakingssector met een (deeltijdse) lesopdracht. Daarnaast komen er heel wat gastsprekers uit diverse veiligheidssectoren op bezoek. Stuk voor stuk mensen die het klappen van de zweep kennen en hun ervaring graag met jou delen.

Kennismaking met de praktijk

We slopen de muren van het klaslokaal. Door middel van zes uren sport per week willen we je in vorm krijgen én je teamspirit aanwakkeren. Daarnaast trekken we er geregeld op uit om de praktijk te zien en er meteen zelf van te proeven. Zo bezoeken we onder andere een politiekazerne, een legerbasis, de luchthaven, de douane in de haven, bewakingsfirma’s, een brandweerkazerne, een gevangenis, een forensisch psychiatrisch centrum en zoveel meer. Waar mogelijk, doen we actief mee!

Jobweek

Begin maart organiseren we een projectweek waarin we jou nóg dichter brengen bij je toekomstige werkgever. Onze ‘Jobweek’ vormt een combinatie van infosessies en actieve workshops. Aan het einde van de week voer je één-op-ééngesprekken met recruiters uit allerhande veiligheidssectoren (zo’n 15 bewakingsfirma’s, defensie, politie, brandweer, gevangenissen, douane, Securail, Stad Gent …). Heel wat leerlingen gaan aan het einde van deze week naar huis met verschillende jobaanbiedingen.

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Onze zevendejaars zitten in een aparte vleugel van onze campus, waardoor ze meer vrijheid genieten. Met vrijheid komt echter ook verantwoordelijkheid. Af en toe zijn er wijzigingen in het vaste lessenrooster, omdat er veel uitstappen en gastsprekers zijn. Wanneer je geen les hebt, kan je binnen de school gebruik maken van de stille ruimtes of buiten de school even ontspannen. We verwachten dat je je zelfstandig kan verplaatsen en steeds op tijd aanwezig bent. Net zoals in het werkveld, is dit geen nine-to-five. Flexibiliteit, stiptheid en verantwoordelijkheidszin vormen belangrijke competenties binnen deze sector.

Lessentabel

Komt er binnenkort aan

Toelatingsvoorwaarden

  • Diploma van secundair onderwijs, OK3
  • gunstig medisch geschiktheidsattest
  • blanco uittreksel uit het strafregister model 596.1.35 - bewaking, opleiding agent art 6 lid 1 1° wet 10 april 1990. Dit model is het enige model dat aanvaard wordt als toelatingsvoorwaarde.
  • Belgische of EU-nationaliteit.

Wil je graag meer informatie of wil je graag inschrijven voor maatschappelijke veiligheid?

Contacteer ons